$
 12998.91
13.9
 13439.57
154.61
 131.29
1.45
weather
+26
Кечаси   +14°

Oziq-ovqat bozorlaridagi iste’mol uchun eng xavfli mahsulot qaysi?

bozor

 Sanitariya-epidemiologiya xizmati (SES) poytaxt bozorlarida sotilayotgan mahsulotlarning sifati bo‘yicha xavotirli ma’lumotlarni e’lon qildi. O‘tgan yil davomida inspektorlar iste’mol uchun yaroqsiz 1,1 million kilogramm turli oziq-ovqat mahsulotlarini aniqlagan.  

 Xavfli deb topilgan mahsulotlar 

Tekshiruvlar natijasida bozorlarda iste’mol uchun xavfli deb topilgan mahsulotlar aniqlangan. Eng katta hajmdagi zararli mahsulotlar orasida 647,8 ming litr gazlangan ichimliklar, 23,6 ming kg qandolat mahsulotlari, 19,3 ming kg meva va sabzavotlar, 828 kg sut mahsulotlari hamda 98,8 ming kg boshqa turdagi oziq-ovqatlar bor.  

Bundan tashqari, sanitariya talablariga javob bermaydigan sharoitlarda ishlab chiqarilgan 3 690 kg konserva mahsulotlari ham aniqlangan. Bunday mahsulotlar iste’molchilar uchun katta xavf tug‘dirib, botulizm – oziq-ovqat zaharlanishining eng xavfli turlaridan biri bilan kasallanish ehtimolini oshirgan. 

Sertifikatsiz go‘sht  

Bozor va unga yondosh hududlarda o‘tkazilgan tekshiruvlar natijasida sifatsiz va xavfli mahsulotlar savdosi to‘xtatildi. Xususan, 159,5 ming kg go‘sht hamda 1,5 ming kg tovuq go‘shti sotuvdan olib tashlandi. Ushbu mahsulotlarning sifat va xavfsizlik sertifikatlari mavjud emasligi sababli ular iste’molchilar salomatligi uchun jiddiy xavf tug‘dirgan. 

Qanday himoyalanish mumkin?  

Bozorlarda xavfsiz mahsulot tanlash uchun ayrim muhim qoidalarga rioya qilish lozim. Eng avvalo, mahsulotning tegishli markirovkaga ega ekanligini tekshirish kerak, chunki bu uning kelib chiqishi va sifati haqida ma’lumot beradi. Shuningdek, mahsulotning xavfsizligini tasdiqlovchi hujjatlar borligini tekshirish ham muhim. Saqlash muddati va sharoitlariga e’tibor berish esa zaharlanishning oldini olishga yordam beradi. Ushbu oddiy ehtiyot choralariga rioya qilmaslik esa jiddiy kasallik va zaharlanishga olib kelishi mumkin.